Volle zaal bij lezing Huis van Hilde over Velsen 2

Op donderdagavond 24 november was de zaal in Huis van Hilde geheel gevuld bij de slotlezing in de serie Waarom waren de Romeinen in Velsen.

Arjen Bosman nam het publiek mee op zijn ontdekkingsreis door oude en nieuwe opgravingsresultaten. Deze zoektocht leidde tot een bijzondere conclusie, die Velsen voor even wereldnieuws maakte: Velsen 2 blijkt veel groter te zijn geweest dan voorheen aangenomen (ca. 11 ha). Het lijkt er bovendien op dat de bouwers van fort Valkenburg ook de bouwers waren van Velsen 2 (beiden in 39 n. Chr.). Deze twee gegevens, samen met de grote hoeveelheid overwegend militaire vondsten, rechtvaardigen de conclusie dat in dit fort een legioen paste. Velsen 2 zal rond de jaren 43 n. Chr. een rol hebben gespeeld bij de verovering van Brittaniƫ door Claudius. De manschappen hier ter plaatse zorgden zeer waarschijnlijk voor de flankdekking van overstekende troepen. De Chaucen vormden in die tijd immers een reƫle dreiging vanuit het noorden.

Wilt u de lezing terugkijken? Dat kan via deze link: https://youtu.be/23O_uitG9ns

Het volledige wetenschappelijke onderzoek (1200 pag.) is te downloaden via het bericht direct hieronder.

Het boek Rome aan de Noordzee, burgers en barbaren te Velsen is verkrijgbaar in de museumwinkel van Huis van Hilde, of te bestellen bij de auteur via military.legacy@gmail.com.