Opgegraven Strijd, archeologie van de oorlog

 28 jan 2017 t/m 14 mei 2017

OPGEGRAVEN STRIJD
Eerste Nederlandse tentoonstelling over Archeologie van de oorlog
 
Wat vind je in de bodem van strijdtonelen zoal terug en wat voegen die voorwerpen en gegevens toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? De laatste jaren is zowel bij professionals als bij amateurarcheologen een toenemende interesse te bespeuren in de archeologie van moderne oorlogen. Het Noordbrabants Museum in ’s‑Hertogenbosch besteedt van 28 januari tot en met 14 mei 2017 als eerste museum in Nederland uitgebreid aandacht aan deze boeiende jonge tak van bodemonderzoek. Bezoekers aan de tentoonstelling ‘Opgegraven strijd, Archeologie van de oorlog’ worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de steentijd tot de Koude Oorlog. Archeologen Evert van Ginkel (TGV teksten en presentatie) en Arjen Bosman (Military Legacy, specialist militair erfgoed van de twintigste eeuw), stelden deze unieke tentoonstelling samen. Vaak staat het dramatische, menselijke verhaal achter de voorwerpen centraal.

Ruim 700 voorwerpen
De variatie van voorwerpen is enorm: prehistorische skeletten, Romeinse slingerkogels, middeleeuws geschut, vuurwapens uit de Slag bij Arnhem, maar ook kleine alledaagse objecten uit Napoleontische legerkampen en Duitse concentratiekampen. In deze tentoonstelling worden Nederlandse voorwerpen uit de periode 2000 voor Chr. – 2000 na Chr., met de nadruk op de Tweede Wereldoorlog, samengebracht.

Voor het eerst te zien
Ruim vijftig instellingen en particulieren hebben bruiklenen, beeldmateriaal en informatie geleverd. De helft van de getoonde voorwerpen is afkomstig uit provinciale en gemeentelijke depots voor bodemvondsten. Veel van het materiaal wordt voor het eerst aan een breed publiek gepresenteerd. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie. Deze is verkrijgbaar in de MuseumShop voor € 10,-.

Aanbod voor het hele gezin
Gedurende de tentoonstelling is het mogelijk om op zondag 14 uur aan te sluiten bij een gratis rondleiding door Opgegraven strijd. Deze rondleidingen zijn geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar en reserveren is niet nodig.

De jongere bezoekers (vanaf 6 jaar) kunnen zelf als archeoloog aan de slag. In een forse opgravingsbak in de tentoonstelling kunnen zij zoeken naar vondsten en hun bevindingen rapporteren in een archeologisch rapport.

Publieksopening
De tentoonstelling wordt op zaterdag 28 januari a.s. geopend met een uitgebreid programma van lezingen en rondleidingen. Deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs. Vooraf reserveren voor deelname aan de activiteiten is niet nodig.

Publiek toegankelijke opgraving
Van woensdag 1 maart tot en met zondag 5 maart 2017 onderzoeken archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Beiden zijn gespecialiseerd in onderzoek naar kampen uit de Tweede Wereldoorlog. De publiek toegankelijke opgraving vindt plaats in het verlengde van de reconstructie van de kampspoorlijn op het terrein. Na het onderzoek zullen de resultaten worden gepresenteerd in de tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch.

Bezoekinformatie
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch
T +(0)73 – 6 877 877
hnbm.nl

Persinfo nodig of benieuwd naar artikelen en interviews? Lees en luister hier verder.

Geopend dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.

Gesloten op maandag (m.u.v. feestdagen), Nieuwjaarsdag, Carnaval, Koningsdag en Eerste Kerstdag.