Expositie Oorlog in de lucht, weerslag in de grond (Huis van Hilde, Castricum)

De tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond is vanaf 2 juli te bezoeken in Huis van Hilde. De in 1943 in Castricum neergestorte ‘Dambuster’, een Brits Lancastervliegtuig, staat hierin centraal. Arjen Bosman stelde de tentoonstelling samen en schreef de teksten bij deze expositie.

De tentoonstelling is van 2 juli 2020 tot en met 3 januari 2021 te zien en toont aan de hand van archeologische vondsten, foto’s, prenten en interviews met ooggetuigen dit dramatische oorlogsverhaal. Achterliggende gedachte is om aan de hand van deze gebeurtenis te laten zien dat archeologie waardevolle nieuwe aanvullingen kan leveren op bekende (ooggetuigen)gegevens van alle betrokken partijen.

Vrijdag 19 juni gaf Arjen voor het programma IJmond Actueel een toelichting op de tentoonstelling, die hier te beluisteren is: https://www.radiobeverwijk.nl/uitzendinggemist/player/?file=Vrijdag-18.mp3 (vanaf 45:20).

Castricum TV heeft de opening gefilmd. Via deze link kunt u de uitzending terugkijken: https://castricum105.nl/2020/06/24/verslag-opening-nieuwe-tentoonstelling-huis-van-hilde-op-c-tv/

Dambusters

Op 17 mei 1943, tijdens WOII, stortte bij Castricum een Brits vliegtuig neer. Het toestel was geraakt door de luchtafweerbatterij bij Wijk aan Zee. Het vliegtuig was onderdeel van Operation Chastise, en de toestellen waren ook wel beter bekend als de ‘Dambusters’. Het doelwit van deze operatie was het opblazen van de stuwdammen bij het Ruhrgebied met speciale stuiterbommen. Het vliegtuig was op de terugweg en bijna veilig boven zee toen het werd geraakt door de Duitse luchtafweer. De kanonnen vuurden een dodelijk schot af op het vliegtuig, dat op het strand van Castricum belandde. Niemand overleefde de crash.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond toont de inspanningen van jaren speurwerk naar feiten en overblijfselen van deze vliegtuigramp. Deze unieke verzameling archeologische vondsten, foto’s en prenten vertellen het dramatische oorlogsverhaal van het Britse vliegtuig en de Duitse luchtafweer. Ze vormen het tastbare bewijs van deze vliegtuigcrash en geven aanwijzingen over het kaliber van een bepaald kanon of over het type vliegtuig dat is neergestort. De tentoonstelling maakt WOII weer even tastbaar in het jaar waarin we 75 jaar bevrijding herdenken en vieren.

Educatief

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling is mede door de archeologie uit de omgeving uitermate geschikt om de jongere generatie kennis te laten maken met de Tweede Wereldoorlog. Stichting Kist uit Castricum stelde een omgevingsgeschiedenisproject op voor basisschoolleerlingen en haakt hiermee aan bij de tentoonstelling. Tijdens dit educatieproject zijn ooggetuigen van deze luchtoorlog  aan de hand van archeologische vondsten geïnterviewd en gefilmd door leerlingen van de openbare basisschool Helmgras uit Castricum. Het indrukwekkende resultaat van deze korte documentaires is te zien en beluisteren in de tentoonstelling.