Eerste Nederlandse Congres Strijdigheden geslaagd

Afgelopen vrijdag 28 april vond in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum de eerste editie plaats van Congres Strijdigheden. Het boeiende en afwisselende programma bleek in combinatie met de expositie ‘Opgegraven Strijd, archeologie van de oorlog’ een goede eerste keuze van de kersverse stichting, die zich richt op de archeologie van conflict, onderdrukking en oorlog. Het succes van deze dag was daarnaast voor een even groot deel te danken aan de diversiteit, openheid en collegialiteit van de congresgangers zelf.

Vlaams voorbeeld
Het jaarlijkse Vlaamse congres Conflict in Contact diende als voorbeeld voor het Nederlandse initiatief. Maarten Bracke (werkzaam bij Monument Vandekerckhove) gaf de openingslezing, waarin hij in het beeld schetste waarbinnen Vlaamse conflictarcheologie de afgelopen twee decennia opereert. Naast overeenkomsten sprongen ook opvallende verschillen met Nederland in het oog, zoals: de nadruk op de Eerste Wereldoorlog  (ca. 80% van het werk), het mogen opgraven van gesneuvelden, de mogelijkheid om te werken in nabijheid van explosieven en het verschijnsel ‘erkende detectoramateurs’.

Recent en lopend onderzoek met ruimte voor discussie
Recent en lopend onderzoek werd gepresenteerd door een mix van jonge onderzoekers en gevestigde namen. Kennis delen, ervaringen uitwisselen en behoeftes peilen stonden daarbij voorop. De bewust ingeplande langere discussieruimtes leverden extra aandacht op voor onderwerpen als: hoe is onderzoek te vertalen en te verankeren in beleid, hoe zit het met de verhouding nut/noodzaak en kosten voor opgraven, de samenwerking met detectoramateurs, en hoe ga je om met de schijnbare tegenstelling tussen de wetenschappelijke kenniswaarde en de soms heel persoonlijke beleving?

Vervolg
Al tijdens het congres bleek dat naar een vervolg op deze dag wordt uitgekeken. Het stichtingsbestuur gaat hier graag mee aan de slag. Wilt u op de hoogte blijven van een volgend congres? Stuur dan een mail met uw naam, bedrijfsnaam/organisatie (indien van toepassing) en uw adresgegevens, inclusief het gewenste mailadres om post op te ontvangen naar: strijdigheden@xs4all.nl.