Cursussen & lezingen

presentatie LM boek uniformenNaast pakkend schrijven, kan Arjen Bosman ook boeiend vertellen. Cursisten en maar liefst acht generaals kunnen erover meepraten.

 

 

 

Lezingen 2018

Het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) start met een nieuwe reeks Oog op de Oudheid: vier avonden waarop wetenschappers de laatste ontwikkelingen in de oudheidkunde met u doornemen. De bijdrage van Arjen Bosman aan deze reeks is op 1 mei 2018. Het complete overzicht is als volgt:

Oog op de Oudheid wordt gepresenteerd door classica Tazuko van Berkel, kent een pauze met Romeinse wijn, geschonken door Manon Henzen van historisch kookatelier Eet!verleden, en eindigt met een korte discussie onder leiding van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

Dinsdag 10 april: Oog op mobiliteit
Wetenschap schrijdt voort door nieuwe technieken en daarbinnen is de oudheidkunde geen uitzondering. Op de eerste avond, in de Week van de Klassieken, vertelt Eveline Altena over toepassingen van DNA-onderzoek in de klassieke archeologie, onder andere naar de oorsprong van verschillende klassieke bevolkingsgroepen. In het verlengde hiervan ligt de tweede presentatie door Esther Plomp, waarbij de oorsprong van de klassieke mens en de artefacten die zij maakten wordt ontrafeld met behulp van isotopenonderzoek.

Dinsdag 17 april: Oog op de Stoa
Onze visie op de Grieks-Romeinse filosofie verandert voortdurend, want oudheidkundige vragen ontstaan nu eenmaal in het heden. Op de tweede avond bespreken de classici Bert van den Berg en Frans de Haas het Grieks-Romeinse filosofische stelsel dat bekendstaat als de Stoa: in de oudheid bijzonder populair en vandaag de dag in toenemende mate weer. Deze avond gaat over bestaande kritische discussies over de Stoa, waarbij de moderne psychologie en ethiek met inzichten komen die aansluiten bij de antieke Stoa-opvattingen.

Dinsdag 24 april: Oog op ethiek
De basis van elke wetenschap bestaat uit rauwe data. Voor zover oudheidkundigen zich beperken tot klassieke teksten en bona fide opgravingen, zijn er geen problemen. Maar wat te doen met gestolen collecties of voorwerpen uit clandestiene opgravingen? Hebben die wetenschappelijk waarde of moeten we ze negeren om toekomstige plunderingen tegen te gaan? En hoe stop je illegale handel? Egyptoloog Olaf Kaper behandelt de plunderingen in en vervalsingen uit Egypte; RMO-conservator Lucas Petitvertelt over Syrië en Irak.

Dinsdag 1 mei: Oog op je collega
De oudheidkunde is verdeeld in kleine specialismen, die elkaar soms overlappen. Juist dan wordt het interessant. Tijdens de Romeinenweek besteden we aandacht aan de Romeinse vlootbasis in Velsen, vrijwel zeker het fort Flevum waarover de Romeinse auteur Tacitus vertelt. Classicus Piet Gerbrandy legt uit hoe een archeoloog – of welke lezer dan ook – het beste kan omgaan met teksten als die van Tacitus, terwijl archeoloog Arjen Bosman toont hoe we scherper inzicht krijgen in Tacitus’ werkwijze door ook te kijken in het bodemarchief.

 

Cursussen 2018
24 maart 2018 – cursus aardewerk determineren met materiaalpracticum in het kader van de basiscursus archeologie van de AWN-afdeling Lek- en Merwestreek.