Cursussen & lezingen

presentatie LM boek uniformenNaast pakkend schrijven, kan Arjen Bosman ook boeiend vertellen. Cursisten en maar liefst acht generaals kunnen erover meepraten.

Lezingen 2023

Datum volgt (september 2023): Rome aan de Noordzee, Burgers en barbaren te Velsen. Aanmelden kan t.z.t. via het adres dat bij de lezing hieronder staat genoemd.

Op 23 mei 2023 staat tussen 14.30 en 16.30 uur de lezing gepland met de titel De meidagen van 1940 in 40.000 vondsten.

Aanmelden via: Podium deMess
Adriaan Dortsmanplein 1b
1411 RC Naarden (in de Vesting)
www.demess.nl

Lezingen 2022

Donderdag 24 november (starttijd 20.00 uur) geeft Arjen Bosman een lezing over Velsen 2 in Huis van Hilde te Castricum. Deze lezing kunt u terugkijken via https://youtu.be/23O_uitG9ns

Donderdag 22 september (starttijd 20.00 uur) geeft Arjen Bosman een lezing over Velsen 2 bij de AWLV. De lezing vindt plaats in wijkcentrum Agora, Fonteynenburghlaan 11, 2275 CZ Voorburg.

De toegang voor AWLV leden is gratis, niet leden betalen 5 euro aan de deur. Vooraf opgeven is nodig via een e-mail naar secretariaat@awln.nl  Meer informatie op www.awlv.nl

Maandag 22 augustus lanceert Arjen Bosman op het XXVste Limescongres internationaal zijn onderzoeksresultaten over Velsen 2 (10.50 uur). Voor deelname aan het congres, zie https://limes2022.org/ 

Meet & greet gelegenheden 2022

Op de meet & greet locaties zijn ook de boeken van Arjen Bosman verkrijgbaar.

  • 11 september 2022: Summer Park Sessions, Velserbeek (in de stand van de HKV)
  • 24 september 2022: Rondje om de Engelmunduskerk, Oud-Velsen (in de stand van de HKV, 10.00 – 16.00 uur)

Lezingen 2019

Op maandag 4 maart is Arjen Bosman te gast op Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid om over Romeins Velsen te praten. Dit is een besloten bijeenkomst.

Tot begin juli is in het Archeologiehuis Zuid-Holland nog de tentoonstelling Drakentanden in de Duinen. Sporen van de Atlantikwall te zien. In het kader van deze tentoonstelling organiseert het Erfgoedhuis Zuid-Holland in het voorjaar drie lezingen.

20 maart 2019 – Ruurd Kok, Oorlogssporen in duin en polder. Archeologisch onderzoek van Duitse verdedigingslinies in Zuid-Holland.

17 april 2019 – Jeroen Rijpsma, Bezet Nederland door Duitse ogen
Fotografie in oorlogstijd door soldaten in Zuid-Holland.

1 mei 2019, Arjen Bosman, Van onder het strand tot op het maaiveld
Archeologisch onderzoek naar modern oorlogserfgoed in Zuid-Holland.

De lezingen vinden plaats in het Archeologiehuis Zuid-Holland, Archeonlaan 1-A, 2408 ZB, Alphen aan den Rijn. De lezingen zijn gratis te bezoeken, wel dient u zich via deze link aan te melden. U ontvangt dan een bevestiging van deelname. De zaal is open om 19.30 uur. Het programma start om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur.

Lezingen 2018

Op vrijdag 30 november vindt de 6de editie van congres ‘Conflict in Contact’ te Poperinge (B) plaats, gericht op onderzoek van (modern) oorlogserfgoed. Om 13.50 uur geeft Arjen Bosman daar een lezing getiteld Een dijk van een verdediging. Opgravingen nabij de Beatrixsluis te Nieuwegein (NL).

.

Oog op de Oudheid
Het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) start met een nieuwe reeks Oog op de Oudheid: vier avonden waarop wetenschappers de laatste ontwikkelingen in de oudheidkunde met u doornemen. De bijdrage van Arjen Bosman aan deze reeks is op 1 mei 2018. Het complete overzicht is als volgt:

Oog op de Oudheid wordt gepresenteerd door classica Tazuko van Berkel, kent een pauze met Romeinse wijn, geschonken door Manon Henzen van historisch kookatelier Eet!verleden, en eindigt met een korte discussie onder leiding van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

Dinsdag 10 april: Oog op mobiliteit
Wetenschap schrijdt voort door nieuwe technieken en daarbinnen is de oudheidkunde geen uitzondering. Op de eerste avond, in de Week van de Klassieken, vertelt Eveline Altena over toepassingen van DNA-onderzoek in de klassieke archeologie, onder andere naar de oorsprong van verschillende klassieke bevolkingsgroepen. In het verlengde hiervan ligt de tweede presentatie door Esther Plomp, waarbij de oorsprong van de klassieke mens en de artefacten die zij maakten wordt ontrafeld met behulp van isotopenonderzoek.

Dinsdag 17 april: Oog op de Stoa
Onze visie op de Grieks-Romeinse filosofie verandert voortdurend, want oudheidkundige vragen ontstaan nu eenmaal in het heden. Op de tweede avond bespreken de classici Bert van den Berg en Frans de Haas het Grieks-Romeinse filosofische stelsel dat bekendstaat als de Stoa: in de oudheid bijzonder populair en vandaag de dag in toenemende mate weer. Deze avond gaat over bestaande kritische discussies over de Stoa, waarbij de moderne psychologie en ethiek met inzichten komen die aansluiten bij de antieke Stoa-opvattingen.

Dinsdag 24 april: Oog op ethiek
De basis van elke wetenschap bestaat uit rauwe data. Voor zover oudheidkundigen zich beperken tot klassieke teksten en bona fide opgravingen, zijn er geen problemen. Maar wat te doen met gestolen collecties of voorwerpen uit clandestiene opgravingen? Hebben die wetenschappelijk waarde of moeten we ze negeren om toekomstige plunderingen tegen te gaan? En hoe stop je illegale handel? Egyptoloog Olaf Kaper behandelt de plunderingen in en vervalsingen uit Egypte; RMO-conservator Lucas Petitvertelt over Syrië en Irak.

Dinsdag 1 mei: Oog op je collega
De oudheidkunde is verdeeld in kleine specialismen, die elkaar soms overlappen. Juist dan wordt het interessant. Tijdens de Romeinenweek besteden we aandacht aan de Romeinse vlootbasis in Velsen, vrijwel zeker het fort Flevum waarover de Romeinse auteur Tacitus vertelt. Classicus Piet Gerbrandy legt uit hoe een archeoloog – of welke lezer dan ook – het beste kan omgaan met teksten als die van Tacitus, terwijl archeoloog Arjen Bosman toont hoe we scherper inzicht krijgen in Tacitus’ werkwijze door ook te kijken in het bodemarchief.

Cursussen 2018
24 maart 2018 – cursus aardewerk determineren met materiaalpracticum in het kader van de basiscursus archeologie van de AWN-afdeling Lek- en Merwestreek.